چهلمین نشست «سهشنبهها با رسانه، پاسخگویی در مسیر امید» به مـــیزبانی علیـــرضا صادقـــیان، معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان و مدیران این مجموعه و با حضور اصحاب رسانه در کتابخانه مرکزی برگزار شد. معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان با تسلیت ایام اربعین حسینی، سخنش را با این بیت از حافظ آغاز کرد: « اگر به کوی تو باشد مرا مجال وصول/ رسد به دولت وصل تو کار من به اصول.» علیرضا صادقیان گفت: قبل از ورود به جلسه تفألی به دیوان حافظ زدم و اولین بیت غزل با این مطلع آغاز شد و این بیت تعبیر برنامه ریزی شهری است که باید محقق شود.علیرضا صادقیان، این مجموعه را یکی از معاونتهای جوان شهرداری اصفهان دانست:«این مجموعه از سال ۱۳۷۷ یا ۱۳۷۸ تاسیس شده و معاونت نرم افزاری مدیریت شهری و مغز متفکر شهرداری اصفهان است و بیشتر جنبه برنامه ریزی دارد تا جنبه عملیاتی.»معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان از شاهکلید برنامههای این مجموعه سخن گفت: «برنامه ریزی، طراحی و تدوین فرایندها در شهرداری به منظور دستیابی به اهداف شهری از مهمترین وظایف این مجموعه است. رسیدن به اهدافی که شهروندان انتظار دارند و به آن امیدوار هستند.» او در تشریح وظایف این مجموعه گریزی زد به عناوین ادارهها:«در این معاونت، ادارههای مختلف و مدیریتهایی وجود دارد که وظایف خاصی به عهده دارند. اداره کل سرمایه انسانی، اداره کل برنامهریزی و بودجه که به صورت عملیاتی بودجهریزی در شهرداری را در کنار برنامهها انجام میدهد. اداره کل تحول و نوسازی و بهسازی که فرایندهای شهرداری را رصد میکند. مدیریت پژوهش و خلاقیت.»به گفته صادقیان، «ایجاد کمیته آیندهپژوهی و توجه به آینده شهر اصفهان یکی از اهداف این مجموعه است و برنامه اصفهان ۱۴۰۰ و ۱۴۰۵ نیز بر همین منوال میچرخد. یکی از مدیریتهای اداره هم امور مناطق و سازمانهاست که ارتباط با سازمانهای بیرونی را به عهده دارد. سازمان فناوری و اطلاعات شهرداری نیز یکی دیگر از زیر مجموعههای این معاونت است.»
نگاهها علمیباشد؛ نه اجرایی
به بیان او،«برنامه ریزی، توسعه و رصد فرایندهای شهرداری به عهده این مجموعههاست. علاوه بر این طرح و تدوین اهداف و مسیرهای رسیدگی به آنها هم مطرح میشود. تنظیم برنامه ۱۴۰۰ و۱۴۰۵ هم در این حوزه قرار میگیرد تا مراحل اولیه آن پیگیری شود و به شهرداری ابلاغ شود و به مرحله اجرا برسد.» به گفته صادقیان: «در مجموعه برنامهریزی، تلاش بر این است که نگاهها علمیباشد تا اجرایی.»معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان از اصفهان گفت و پیری جمعیتش:«جمعیت کلانشهر اصفهان نزدیک به دو میلیون نفر است. مطالعات نشان میدهد که جمعیت اصفهان روز بهروز پیرتر میشود و ما در اصفهان به سمت سالمندی پیش میرویم. از سویی با کاهش میزان زاد و ولد روبهرو هستیم و این موضوع نشان دهنده این است که رشد جمعیت کاهش پیدا میکند؛ اما امید به زندگی در اصفهان رو به افزایش است. امید به زندگی در حال حاضر به ۷۶ سال رسیده است. مطالعات نشان میدهد در سال ۱۴۳۰ رشد جمعیت اصفهان به زیر یک درصد برسد. وقتی جمعیت پیر میشود، باید زیرساختهای جمعیت سالمندی افزایش پیدا کند.»
بعد خانوار اصفهانی 3.2 دهم است
صادقیان، از مناطق پرجمعیت و کمجمعیت اصفهان هم آمار میدهد:«منطقه ۸ با ۲۴۱ هزار نفر بیشترین جمعیت و منطقه ۱۱ با ۵۸ هزار و ۷۰۰ نفر کمترین جمعیت در اصفهان است. ۶۲۰ هزار خانوار در شهر اصفهان وجود دارد و بعد خانوار ۳.۲ دهم است. خانوادهها اغلب تکفرزند هستند. درصد باسوادی در شهر اصفهان نزدیک به ۹۳ درصد است. میانگین سنی در اصفهان ۳۳ سال است. منطقه ۱۲، وسیع ترین منطقه و منطقه یک، کموسعت ترین منطقه است. منطقه ۱۴ هم بیشترین بافت فرسوده را دارد.او در ادامه حرفهایش از تسهیلگری در حوزه حمل و نقل و آمارهای موجود در این زمینه سخن گفت:« روان سازی شهر اصفهان و حمل و نقل یکی از برنامههای آینده این مجموعه است. در آماری که تا پایان سال ۱۳۹۷ احصا شده، کمترین میزان سفرهای شهری با مترو انجام شده و سپس دوچرخه. شهروندان اصفهانی بیشتر با خودروی شخصی تردد میکنند و تردد ۵۰ درصد مردم شهر اصفهان با خودروی شخصی انجام میشود و ۱.۵ درصد هم از مترو، ۴ درصد از دوچرخه، ۲۰ درصد از اتوبوس عادی و ون، ۱۲ درصد از تاکسی و ۱۴ درصد از موتور سیکلت استفاده میکنند.صادقیان گفت: «یکی از اهداف ما این است که مردم از خودروی شخصی کمتر و از وسایل نقلیه عمومیبیشتر استفاده کنند.»معــاون برنـــامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان، موتورسیکلتها را آلایندهترین وسیله نقلیه در اصفهان دانست: «موتورسیکلتها به دلیل اینکه سرنشین کمتری را میتوانند جابهجا کنند و گاهی سوخت نامناسبی دارند، به عنوان آلاینده ترین وسیله نقلیه در اصفهان محسوب میشوند.»
چهارهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه امسال شهرداری اصفهان
صادقیان از تخصیص بودجه شهر اصفهان در سال ۹۸ هم حرف زد: «امسال بودجه شهرداری اصفهان مبلغ چهارهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است که ۳۰ درصد آن جاری و ۷۰ درصد آن عمرانی است و خوشبختانه با همه محدودیتها و شرایط سختی که وجود دارد، بالغ بر ۵۴ درصد بودجه شهرداری محقق شده است و امیدواریم که تا پایان سال با همین مسیری که پیش میرویم، بتوانیم بودجه را محقق کنیم. اصفهان با ۳۷ درصد افزایش بودجه، بیشترین درصد افزایش بودجه را در کلانشهرهای کشور دارد. سال گذشته بودجه شهرداری اصفهان در حدود سه هزار میلیارد تومان بوده و تقریبا نزدیک به ۸۸ درصد بودجه محقق شد و پیشبینی میکنیم امسال ۱۰۰ درصد بودجه محقق شود.او با اشاره به GTP شهر اصفهان ( تولید ناخالص داخلی شهر) گفت: آمارها نشان میدهد ۴۰ درصد از جی تی پی استان متعلق به شهراصفهان است؛ امـــسال جیتیپی استان ۱۰۰هزار میلیارد تومان و جیتیپی شهر اصفهان ۴۰ هزار میلیارد تومان است.
هفت هدف عمده، برای عملیاتی کردن برنامههای شهرداری
تاکید معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان به تحقق برنامه «اصفهان ۱۴۰۰» است: «از ابتدای سال ۹۸ هفت هدف عمده را برای عملیاتی کردن برنامه سنجشپذیر شهردار اصفهان و برنامه طراحی و بودجه تنظیم کردهایم.»او در تشریح هفت مقصد بیان کرد: «کاهش آلایندگیهای محیطی با تمرکز بر کاهش آلودگی هوا نخستین مقصد است که بر اساس آن باید تا قبل از سال ۱۴۰۵اقداماتی برای کاهش آلایندگیهای محیطی انجام شود. بهینهسازی عبور و مرور شهری مقصد دوم است. باید در اصفهان وسایل نقلیه عمومیاز جمله اتوبوس، مترو، خودروها، دوچرخهها و موتورسیکلتها بهینه شود تا مردم با حداقل هزینه در کوتاهترین زمان ممکن به بهترین نحو به مقصد خود برسند. بهرهبرداری بهینه از سرمایهها سومین مقصد برای سال ۹۸ و دو سال آینده است. در حال حاضر سه سرمایه اطلاعاتی، اجتماعی و اقتصادی تعریف شده و مدیریت شهری را موظف کردیم که با توجه به مصوبه شورای شهر بهرهبرداری از این سرمایهها بهینه شود.تابآوری شهری و افزایش ایمنی، چهارمین مقصد است. پیشگیری از هرگونه حادثهای در محیطهای شهری یکی از این موارد است؛ در این راستا با سازمان پدافندغیرعامل کشور یک قرارداد پژوهشی بسته و فعالیتها در این زمینه از ابتدای امسال آغاز شد که از نتایج آن برای ایمنتر شدن شهر استفاده میشود. «بازآفرینی بافت ناکارآمد و تاریخی شهر اصفهان» پنجمین مقصد است؛ در همین راستا در اطراف حرم حضرت زینب(س) پروژهای بزرگ کلید خورد.صادقـــــیان، شـــشــمین مــــقصـــد را «سرزندگی فضاهای شهری» دانست و تصریح کرد: «در این مقصد باید یک زیرمجموعه گسترده شامل زیباسازی شهر، نورپردازیها، المانها و فضای سبز ایجاد شود و برگزاری مراسمهای شاد و مفرح برای مردم، ایجاد شادی و سرزندگی در بخشهای مختلف شهر در آن رونق بگیرد.» تحققپذیری طرحهای توسعه شهری، هفتمین مقصدی است که صادقیان از آن سخن گفت:«باید تا سه سال آینده طرحهایی را اجرا کنیم که عملیاتی شود تا به سرنوشت پروژههای نیمهتمام شهر دچار نشویم. سالن نمایشگاه و مجموعه نمایشگاههای بین المللی هم در این دسته قرار دارد.»معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان در پاسخ به یکی از سوالات اصفهان زیبا مبنی بر اینکه برای تعالی سازمانی در شهرداری چه اقداماتی انجام شده است، گفت: «سال گذشته شهرداری اصفهان اولین شهرداری بود که در سطح ملی در معرض ارزیابی برونسازمانی قرار گرفت و به عنوان یک مجموعه خدماتی غیررقابتی بررسی شد. در این عرصه توانستیم پس از ارزیابی، تقدیرنامه سه ستاره کسب کنیم. امسال هم در برنامه ارزیابی شرکت میکنیم و امیدواریم که سطح سازمانی ما ارتقا پیدا کند. با توجه به اینکه این طرح فواید زیادی برای ما داشت، بر آن شدیم تا آن را در مناطق و سازمانهای شهرداری هم تسری دهیم. شهر متعالی، شهروند متعالی و شهردار متعالی هم میخواهد و ماباید همراه با شهر متعالی شویم و بتوانیم به نیازهای شهروندان پاسخ دهیم.»
همکاری۱۵ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم با شهرداری
صادقیان در پاسخ به سوال دیگر اصفهان زیبا مبنی برای اینکه چه تعداد نیروی رسمی و استخدامی و حجمیدر شهرداری، مشغول به کار هستند، گفت: « درحال حاضر ۱۵ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم با شهرداری اصفهان همکاری میکنند. برخی از آنها کارکنان طرف قرارداد شرکتهایی هستند که به صورت حجمیبا ما قرارداد دارند و بخشی قرارداد مستقیم یا پیمانی هستند.»او برون سپاری کردن برخی فعالیتها را برای چابک سازی بدنه شهرداری موثر دانست:«نمیتوان ادعا کرد که در شهرداری نیروی مازاد در بخش حجمیوفعالیتهای غیرحجمیوجود ندارد.» معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان ادامه داد: «در راستای ساماندهی نیروها اتفاقی که در شهرداری رخ داده است، این است تمام نیروهای حجمیدر شرکت شهر و کار تجمیع شده اند. چهار هزار و ۱۵۳ نفر نیروی قراردادی و بیش از دوهزار نیروی حجمیدر این شهرداری فعالیت دارند و امنیت کارکنان یکی از دغدغههای مدیریت شهری است.»صادقیان در خصوص سوال دیگر اصفهان زیبا مبنی بر اینکه مجموعه شــــــهرداری در قــــــبال حــــمایــت از پایاننامهها چه اقداماتی انجام داده است، تصریح کرد: «این مجموعه از پایاننامههای مقطع کارشناسی ارشد ۲ میلیون و مقطع دکتری ۵ میلیون تومان حمایت میکند. افراد باید طی فرایندی در این زمینه وارد شوند. در این زمینه دانشجویان میتوانند در سایت ثبتنام کنند. در حال حاضر از۲۱ پایاننامه حمایت معنوی، ۵۸ پایاننامه تحت بررسی و ۱۶ پایان نامه حمایت مالی شد.»
تحقق برنامه سنجش پذیر شهردار اصفهان
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان گفت: «تحقق برنامه سنجشپذیر شهردار اصفهان، یک موفقیت بزرگ برای شهر اصفهان است.» او در ادامه، برنامه سنجشپذیر شهردار اصفهان را اینگونه تشریح کرد:«این برنامه در سه بخش اجرا، خروجی و نتیجه، پیگیری میشود و درحال حاضر دو شاخص زیستپذیری و رقابتپذیری از اهمیت بالایی برخوردار است.» به بیان صادقیان، پژوهش درباره عدالت مکانی و توزیع امکانات بین شهروندان ساکن در مناطق مختلف شهر از برنامههای در حال انجام است.معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان از آینده پژوهی جمعیت اصفهان هم سخن گفت: «آیندهپژوهی تا سال ۱۴۳۰مطالعهای است که در برنامه آینده استفاده میشود و شامل انرژیهای فصولی و موضوعات در حال مطالعه است؛ مانند فرونشست زمین.»بـــه گـــــفته او، «رقــــابتپــــذیرتر و زیستپذیرتر شدن شهر از موضوعات مطاعاتی در برنامه اصفهان ۱۴۰۵ است.» تاکید معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداراصفهان بر اتمام پروژههای نیم تمام است: «باید اداره کنترل پروژه معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی، پروژهها را از ابتدا تا انتها رصد کند و اجازه داده نمیشود که پروژهای به حال خود رها شده و نیمه تمام باقی بماند و اگر قرار است اعتباری از پروژهای جابه جا شود، این کار براساس نظر مدیریت شهری انجام میشود.»
تشکیل ستاد کارآفرینی برای اکوسیستم کارآفرینی شهر
او از دستیابی به شهر هوشمند هم سخن گفت: «زیرساختهای لازم برای هوشمند شدن شهر اصفهان، تـــعریــــف ســـامانــهها بــــرای رصــد برنامههاست و هرآنچه باید در جهت شفافسازی و شرایط مطلوب انجام شود. براساس آخرین آمارهای اعلام شده در کشور، اصفهان نسبت به سایر کلانشهرهای کشور یکی از شهرهای هوشمند محسوب میشود. استفاده از سامانههای AFC و AVL در شرکت واحد اتوبوسرانی یکی از اقدامات هوشمندسازی است. طراحی نرم افزار سرای هشت نیز یکی دیگر از اقدامات هوشمندسازی است تا شهروندسپاری انجام شود و شهروندان از هر محلی با ورود به این سامانه امکان درخواست صدور پروانه یا پایان کار داشته باشند و تمام این مراحل بدون مراجعه به شهرداری انجام شود.» صادقیان در پاسخ به سوال دیگر اصفهان زیبا مبنی بر حمایت شهرداری از اکوسیستم کارآفرینی گفت: «ستاد کارآفرینی، برای اکوسیستم کارآفرینی شهر تشکیل شده و فضای مناسبی برای فعالیتهای اصفهان در نظر گرفته شده است.او نیروهای مازاد را یکی از مشکلات پیش روی شهرداری بیان کرد و ادامه داد: «در دو سال گذشته بیش از ۶۰۰ نفر از کارکنان در چارچوب قوانین و مقررات بازنشسته شدند.»
نـتـیجهمحوری ویژگی بارز برنامه ۱۴۰۵
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان با اشاره به فرونشست زمین در اصفهان خاطرنشان کرد: «بر اساس مطالعات انجام شده در شهرداری و خروجی آن، این موضوع محقق شده است که در جنوب شهر کمترین و در شمال و شمال شرق اصفهان، بیشترین فرونشست رخ داده است. بنابراین تلاش میشود در این نقاط از آبهای خاکستری استفاده شود و چاهی حفر نشود.»او با اشاره به اجرای برنامه ۱۴۰۵ گفت: «در تدوین این برنامه سعی شده مشکلات و آسیبهای برنامههای گذشته، همچون اصفهان ۹۵ و برنامه ۱۴۰۰ رصد و در برنامه ۱۴۰۵ لحاظ شود. احصای خواستهها و مشکلات مردم یکی دیگر از اهداف این مجموعه در راستای اجرای برنامه است.»صـــــادقــــیان، نـــــتـــیجهمـــحـــوری و سنجشپذیری را از ویژگیهای بارز برنامه ۱۴۰۵ اعلام کرد: «استفاده از مشارکت ذینفعان از رویکردهای ما در این برنامه است که امیدواریم این برنامه، شهر را زیستپذیرتر و رقابتپذیرتر کند و شاهد اصفهانی آبادتر، زیست پذیرتر و رقابت پذیرتر از اصفهان کنونی باشیم.»معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان گفت: «در برنامه اصفهان ۱۴۰۵ توجه به آرمانگرایی در کنار واقعگرایی کاملتر از برنامه اصفهان ۱۴۰۰ است.»